Αρχική » Ερωτήσεις - Απαντήσεις

Για να το χρησιμοποιήσω πρέπει να βάζω κράνος ή να έχω ασφαλιστική κάλυψη;

Όχι, σύμφωνα με την σχετική Ευρωπαϊκή νομοθεσία, το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι ισότιμο με ένα κανονικό ποδήλατο άρα δεν είναι υποχρεωτικό το κράνος και η ασφάλεια. Αλλά για την ασφάλεια σας η Green Bike σας προτείνει να διαβάσετε τις οδηγίες ασφαλείας εδώ.

Μπορώ να μετατρέψω το ποδήλατο που ήδη έχω σε ηλεκτρικό;

Φυσικά και μπορείτε! Μόνο που θα πρέπει να αγοράσετε ένα σετ μετατροπής, που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα (μπαταρία, ηλεκτροκινητήρα, μπροστινή ρόδα, χειριστήρια)

Μπορώ να οδηγήσω το ηλεκτρικό ποδήλατο μου χωρίς υποβοήθηση;

Εννοείται πως μπορείτε. Θα χρειαστεί όμως ανάλογα το βάρος του ποδηλάτου να καταβάλετε λιγότερη ή περισσότερη δύναμη. Σε κάθε περίπτωση όμως, κερδισμένοι βγαίνετε εσείς καθώς απολαμβάνετε τη φυσική άσκηση.

Ποια είναι η αυτονομία του ηλεκτρικού ποδηλάτου μου;

Με καινούργιες μπαταρίες και πλήρως φορτισμένες, το ποδήλατο σας έχει αυτονομία 60 χιλιομέτρων, σύμφωνα πάντα με μετρήσεις του κατασκευαστή. Είναι φυσικό όμως πως η αυτονομία διαμορφώνεται και από την χρήση. Έτσι εμπειρικά θα διαπιστώσετε πως ανάλογα με το βάρος σας, την κλίση της διαδρομής, τις καιρικές συνθήκες, την ταχύτητα που κινείστε και τη χρήση του πεντάλ θα μπορείτε να προσεγγίσετε τα 60 χιλιόμετρα ή και να τα ξεπεράσετε.

Πόσο δυνατός είναι ο κινητήρας σε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;

Αρκετά δυνατός ώστε ένας αναβάτης μέσου βάρους, να μπορεί να μετακινηθεί σε επίπεδο δρόμο χωρίς κόπο. Σε ανηφορικούς δρόμους είναι λογικό πως απαιτείται επιπλέον δύναμη, η οποία προέρχεται από τον αναβάτη που ενισχύει την κίνηση του ποδηλάτου κάνοντας ελαφρύ πεντάλ. Ο συνδυασμός ενός καλού ηλεκτροκινητήρα 250Watt, των κατάλληλων μικροεπεξεργαστών και του εσωτερικού μηχανισμού ταχυτήτων, συμβάλουν στην εύκολη και άνετη μετακίνηση με ταχύτητα περίπου 25χλμ/ώρα, σε επίπεδους δρόμους. Ωστόσο πολύ πιο ενισχυμένους κινητήρες έχουν τα σκούτερ, με κινητήρες από 350 watt και άνω και ταχύτητες μεγαλύτερες των 35 χλμ/ώρα συμβάλουν σε μια γρηγορότερη και άνετη μετακίνηση.

Πόσο κοστίζει η ενέργεια για τη μετακίνηση με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;

Για κάλυψη 100 χιλιομέτρων θα πρέπει να φορτίσετε 2 φορές την μπαταρία σας, που σημαίνει ότι ο μετρητής του ηλεκτρικού θα γράψει 1kWatt. Κόστος δηλαδή που δεν ξεπερνά τα 0,60€.

Πρέπει να προμηθευτώ πινακίδα;

Όχι, σύμφωνα πάντα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Πώς και πόσο επηρεάζεται το ηλεκτρικό μου ποδήλατο από τον καιρό;

Αυτό που επηρεάζεται από τον καιρό είναι η αυτονομία του ποδηλάτου και όχι τα μηχανικά και ηλεκτρικά του μέρη, τα οποία είναι καλά προστατευμένα, έτσι ώστε αν εσάς σας αρέσει το κρύο ή η αραιή βροχή να μπορείτε να απολαύσετε τη βόλτα σας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε καταρρακτώδη βροχή, συνίσταται από τον Κατασκευαστή να χρησιμοποιείται στη βροχή μέχρι 10 λεπτά.

Τι γίνεται στις ανηφόρες;

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα δείχνουν την αξία τους στις ανηφόρες και γι’ αυτό άλλωστε έχουν επινοηθεί. Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο ανεβαίνει πολύ πιο εύκολα με πεντάλ σε μια ανηφόρα, απ’ ότι ένα εξελιγμένο συμβατικό ποδήλατο. Βέβαια καθοριστικό ρόλο παίζει το βάρος του ποδηλάτου, η ποιότητα και η δύναμη του ηλεκτροκινητήρα, ο μηχανισμός ταχυτήτων και φυσικά το βάρος του αναβάτη. Σε κάθε περίπτωση όμως, η άνεση της ανάβασης εκπλήσσει ευχάριστα!

Τι είναι ένα ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση;

Είναι ενα ποδήλατο που διαθέτει ένα βοηθητικό ηλεκτρικό μοτέρ με σκοπό την υποβοήθηση του ποδηλάτη κατά την διαδικασία του πεταλιού. Καλύπτεται από σχετική Ευρωπαϊκή Νομοθεσία.

Τι είναι το ηλεκτρικό ποδήλατο και πως λειτουργεί;

Ηλεκτρικό είναι ένα ποδήλατο που διαθέτει ηλεκτροκινητήρα ο οποίος τροφοδοτείται από μπαταρία. Ο ηλεκτροκινητήρας ενεργοποιείται, είτε με το γκάζι, είτε με το πεντάλ.

Υπάρχουν 2 τύποι ηλεκτρικών ποδηλάτων:
1) Τα Ηλεκτρικά υποβοηθούμενα ποδήλατα (Electric Powered Assist Cycles) στα οποία ο ποδηλάτης θα πρέπει να κάνει πεντάλ για να ενεργοποιηθεί ο ηλεκτροκινητήρας.
2) Τα αυτόνομα ηλεκτρικά ποδήλατα (Throttle Based Cycles) στα οποία δε χρειάζεται ο ποδηλάτης να κάνει πεντάλ, αφού ο ηλεκτροκινητήρας ενεργοποιείται με το γκάζι.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία* το Green Bike είναι τεχνολογίας EPAC και θεωρείται ποδήλατο, ενώ η τεχνολογία ΤΒC μηχανοκίνητο όχημα το οποίο χρειάζεται απαραίτητα άδεια οδήγησης, άδεια κυκλοφορίας και ασφαλιστική κάλυψη.

* Οδηγία 2002/24/EC της ΕΕ, που τέθηκε σε εφαρμογή την 9η Μαΐου 2003 από όλα τα κράτη μέλη και αντικατέστησε την οδηγία 91/61/EEC.

Χρειάζομαι άδεια ή δίπλωμα για να οδηγήσω ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;

Οδηγείστε το χωρίς άδεια οδήγησης. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα εφόσον έχουν κινητήρα μέχρι 250Watt και δεν ξεπερνούν τα 25 χλμ/ώρα αντιμετωπίζονται από τη νομοθεσία ως απλά ποδήλατα.

Μπορώ να πληρώσω με δόσεις;

Ναι μπορείτε να πληρώσετε με δόσεις με τους εξής τρόπους:

  •  Μέσω της Τράπεζας Πειραιώς με καταναλωτικό δάνειο. Από 6 - 48 δόσεις με ελάχιστο όριο δόσης τα 30 Ευρώ τον μήνα.

 

  • Μέσω Πιστωτικών καρτών  .   Μέχρι 3 άτοκες μηνιαίες δόσεις.

Ποια είναι η τελική ταχύτητα ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου;

Με βάση τη νομοθεσία η τελική ταχύτητα στα ηλεκτρικά ποδήλατα περιορίζεται στα 25χλμ/ώρα. Πρόκειται για μια ταχύτητα που θα ικανοποιήσει απόλυτα όσους επιλέξουν το ηλεκτρικό ποδήλατο για τις καθημερινές μετακινήσεις τους κι εφόσον το ζητούμενο γι’ αυτούς δεν είναι οι …αγώνες δρόμου!

Ποιοι είναι οι διαθέσιμοι τύποι μπαταριών και πόσο κρατάνε;

Στα ηλεκτρικά ποδήλατα χρησιμοποιούνται διάφοροι τύποι επαναφορτιζόμενων μπαταριών. Οι πιο διαδεδομένες, ελαφρές και αξιόπιστες μπαταρίες είναι οι Lithium Polymer (Li Po), που όλοι γνωρίζουμε από τα κινητά τηλέφωνα.
Τα Green Bikes χρησιμοποιούν τις εξελιγμένες μπαταρίες Λιθίου (Li Po) και μολύβδου (Lead -Acid) , οι οποίες είναι ελαφρές και έχουν μεγάλη απόδοση και διάρκεια ζωής. Η διάρκεια ζωής μιας τέτοιας μπαταρίας εξαρτάται από την ορθή χρήση της. Για τη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής της μπαταρίας σας είναι απαραίτητο να ακολουθείτε ορισμένους κανόνες:

  • Να σβήνετε το ποδήλατο όταν δεν είναι σε χρήση.
  • Αποφεύγετε την πλήρη αποφόρτιση της μπαταρίας.
  • Να φορτίζετε περιοδικά την μπαταρία στα μεγάλα διαστήματα που δεν τη χρησιμοποιείτε.

Πώς φορτίζω την μπαταρία και πόση ώρα χρειάζεται;

Όπως και την μπαταρία ενός κινητού. Στο σπίτι ή στο γραφείο και γενικά όπου υπάρχει πρίζα με την κατάλληλη τάση (220V). Για μια πλήρη φόρτιση της αποσπώμενης μπαταρίας θα χρειαστείτε περίπου 6-8 ώρες.

Υπάρχει εγγύηση και τεχνική υποστήριξη στα ποδήλατα;

Ποδήλατα
Παρέχεται εγγύηση διάρκειας 12 μηνών από τον κατασκευαστή και καλύπτει τις βλάβες που οφείλονται σε κατασκευαστικές αστοχίες ή ελαττωματικά εξαρτήματα (π.χ. σκελετός, μηχανισμός ταχυτήτων, ηλεκτροκινητήρας κ.α.). Εξαιρούνται τα αναλώσιμα (π.χ. φρένα, λάστιχα, σύρματα κλπ.).

Μπαταρία
Παρέχεται εργοστασιακή εγγύηση 12 μηνών, για διατήρηση του 80% της ονομαστικής απόδοσης από την ημερομηνία αγοράς.

Service
Το service παρέχεται από την εταιρεία μας. Ωστόσο μπορείτε να προμηθευτείτε εξαρτήματα και αναλώσιμα και από τα καταστήματα πώλησης ποδηλάτων, καθώς πολλά απ’ αυτά κατασκευάζονται από επώνυμους ποδηλατικούς οίκους.
Για τεχνική υποστήριξη, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την εταιρία μας.

Υπάρχει ελάχιστο όριο ηλικίας για οδηγήσω ένα ηλεκτρικό ποδήλατο;

Όχι! Αλλά δε θα το συνιστούσαμε σε ηλικίες κάτω των 16 ετών στις οποίες ταιριάζει το κλασσικό ποδήλατο!